BRESTOVAC – Primul birou al Consiliului Naţional al Minorităţii Române din valea Timoculuihttp://www.ropress.eu/interviu/1264.htmlPe data de 3-12-2011 Consiliul Naţional al Minorităţii Române a organizat cu ocazia deschiderii biroului din Brestovac “Seara Romaneasca” al cărui preşedintele este domnul Boian Barbucic.
La acest eveniment au fost invitaţi de onoare, ambasadorul României la Belgrad, Dan Banu ,ataşatul cultural al ambasadei Romane la Belgrad, Doru Raul Truţescu, Viceprimarul Dragan Zikic din Bor, împreună cu preşedintele consiliului din Bor. Din păcate reprezentanţii oficiali ai Partidului Democrat al Romanilor din Serbia (VDSS), nu au fost prezenţi la această întâlnire importantă pentru comunitatea Româneasca. Printre invitaţi sau mai aflat 11 profesori din judeţul Olt, ziarişti locali şi din România.
Evenimentul a deputat cu o dezbatere, ce a avut loc în noul sediu al filialei Consiliului Naţional al Mionrităţii Române din Serbia, ocazie cu care reprezentanţii locali ai comunităţii au readus în atenţia Excelenţei sale, Ambasadorul Dan Banu, problemele cu care se confruntă minoritatea română din valea tTimocului. La rândul său ambasadorul româniei, a dat asigurări că toate aceste probleme vor fi studiate, şi aduse spre rezolvare în fata autorităţilor sârbe de la Belgrad.
De asemenea Dan Banu, a ţinut să reafirme cuvântul lui Traian Băsescu, prin care, preşedintele României a dat asigurări, că nici întru-n caz România nu se va amesteca în problemele interne ale Serbiei. Singurul interes al ţării prietene, fiind acela de a asigura comunităţii Române din zonă, aceleaşi drepturi pe care România, la rândul său, le-a acordat minorităţilor conlocuitoare.
În a doua parte a evenimentului, s-a desfăşurat un program artistic sustinut de rapsozi populari din zonă. Cântecele româneşti au întreţinut buna dispoziţie a celor prezenţi, acompaniind bucatele tradiţionale servite generos de către organizatori.
Redacţia RoPress urează mult succes în activitate filialei nou înfiinţate în comuna Borului, şi, profitând de ocazie a solicitat un interviu domnului Boian Barbucic, preşedinte al filialei Brestovac a CNMNR.
- Buna ziua domnule Boian Barbucic! Pentru cititorii portalului RoPress, am dori să îl cunoaştem pe Boian Barbucic! Cu ce vă ocupaţi în viaţa de fiecare zi?- Pot să spun că mă număr printre oamenii de rând, obişnuit, dar cu intenţii hotărâte de a îndeplini dorinţa neamului românesc, şi de a lupta pentru a păstra limba maternă. În viaţa de zi cu zi mă ocup cu firma personală de tâmplărie unde îmi exerseaz talentul de a construi diferite obiecte din lemn, aşa cum au făcut şi strămoşii mei în vremea din urmă.
- Care este motivul pentru care aţi acceptat înfiinţarea biroului Consiliului Naţional al Minorităţii Române în Brestovac? De ce abea acum?- Motivul care m-a făcut de a înfiinţa biroul din Brestovaţ a fost, de a nu-mi schimba denumirea de român şi de a nu ne îndepărta de fraţii noşti din Banat şi România.
- Aţi întâmpinat greutăţi în demersurile pe care le-aţi făcut pentru deschiderea acestui birou?
- În ultima vreme am avut mici neîntelegeri cu primăria, la care nu mi-au ajutat financiar, şi nu ne-au respectat ca pe o minoritate română, însă am fost acceptat şi bine primit de locuitori şi susţinut în toate priviinţele.
- Care sunt institutiile cu care colaboraţi cel mai bine în comuna Bor?- În prezent suntem într-o foarte bună colaborare cu ansamblurile din Brestovaţ, la care ne-am propus un viitor îmbelşugat în tradiţii culturale, de asemenea ne-am propus să înfiinţăm multe organizaţii româneşti în colaborare cu instituţii din ţara mamă România, medii, televiziune, radio, învăţământ, totul să fie în consiliul naţional.
- Care sunt primele trei obiective pe care şi le propune CNMNR din Brestovac? Numiţi trei acţiuni pe care CNMNR Brestovac şi le propune pentru viitor! Ce intenţii aveţi pentru anul 2012?- Pentru anul viitor pregătim un plan de strategiece va fi finalizat în luna ianuarie, asteptând reprezentanţi ai Departamentului Romanilor de Pretutindeni, ca împreună cu dânşii să luăm o hotărâre pentru 2012.
- CNMNR îşi propune deschiderea unor noi birouri în Valea Timocului? Unde?- Dorinţa mea pentru anul ce vine este de a mai deschide birouri în Timoc, dar asta va depinde de numărul de procente rezultate de la recesământul populatiei. Nu îmi pierd încrederea şi sper în ajutorul fraţilor români.
- Vă rugăm să faceţi o urare minorităţii romăne pentru anul 2012!- Tuturor românilor din Serbia le urez, la fel ca şi tuturor minorităţilor, multă sănătate în noul an, şi să nu-şi uite că sunt Români.
Culita Vasilkic