Аутор Тема: Comunicat de presă lui domul Viorel Badea  (Прочитано 597 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Comunicat de presă lui domul Viorel Badea
« послато: 18.12.2011. 12:15 »

Comunicat de presă ( 14 decembrie 2011)

Viorel Badea: Autorităţile din Serbia continuă să încalce drepturile românilor timoceni. Am dat aviz negativ pentru Acordul de asociere a Serbiei la UE in Comisia pentru românii de pretutindeni

'Susţinerea Serbiei de către România în demersul său european este o consecinţă firească a necesităţii sprijinirii dezideratului european al cetăţenilor sârbi, obligând totodată statul vecin la implementarea unei serii de măsuri în favoarea minorităţilor naţionale, printre care dreptul la educaţie şi la oficierea de slujbe religioase în limba maternă', a fost avertismentul pe care l-am facut în cadrul vizitei de stat pe care am efectuat-o în perioada 1-2 noiembrie a.c., în Republica Serbia.

Astazi, 14 decembrie a.c., au avut loc dezbateri in Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul Romaniei, comisie pe care o prezidez, iar în urma consultărilor cu membrii comunităţii românilor din Serbia şi a informărilor primite de la instituţiile care se ocupă de problematică am ajuns la concluzia că avizul pentru Acordul de asociere şi stabilizare a Serbiei la UE va fi unul negativ. Este un lucru absolut normal atâta timp cât autorităţile sârbe nu sunt cu adevărat preocupate pentru a readuce o normalitate în ce priveşte tratamentul aplicat comunităţii de români din Serbia. A fost o serie de reuniuni ale comisiei mixte româno-sârbe în care reprezentanţii autorităţilor române au solicitat părţii sârbe o flexibilizare mai mare în ce priveşte respectarea drepturilor comunităţii noastre din Serbia, care nu a fost însă resimţită.

Mai mult decât atât, liderii comunităţii românilor continuă să fie anchetaţi de poliţia şi de autorităţile de anchetă din Serbia, Biserica încă nu se bucură de tratamentul pe care noi l-am solicitat, aşa că nefiind nici una dintre aceste condiţii îndeplinite, majoritatea membrilor Comisiei au decis să acordăm un aviz negativ Acordului.

Viorel Badea - senator PDL Diaspora,

Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni

Izvor:
http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/96010.html
14.Decembar. 2011
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Саопштење за штампу (14. децембар, 2011)

Виорел Бадеа: Власти у Србији настављају да крше права тимочких Румуна. Дао сам негативно мишљење у вези Споразума о стабилизацији и придруживању Србије Еворопској Унији, Комисији за Румуне из дијаспоре.

'Подршка Србији од стране Румуније на свом европском путу је последица природне потребе да се подржи европски циљ грађана Србије, обавезујући у исто време суседну државу да спроведе низ мера за националне мањине, укључујући и право на образовање и верских служби на матерњем језику', на шта сам упозорио и за време државе посете  којој сам присуствовао 1-2 новембра ове године у Републици Србији.

Данас, 14. децембара, била је расправа у Комисији за Румуне изван Румуније у Сенату, чији сам ја председавајући и уз консултације са члановима румунске заједнице у Србији и уз обавештења од институција које се баве овим питањем закључли смо да ће мишљење о стабилизацији и придруживању Србије у ЕУ бити негативан. То је потпуно нормално док се српске власти искрено не брину за повратак у нормално стање када је реч о третману румунске заједнице у Србији. Било је низ састанака мешовите комисије румунско-српских представника у којима су представници румунске власти тражили српској страни већу флексибилност када је реч о правима наше заједнице у Србији, а која се није осетила.

Штавише, лидери румунске заједнице и даље су предмет истраге полиције и истражне власти у Србији, црква и даље не ужива третман који смо тражили, тако да ниједан од ових услова није испуњен, већина чланова Комисије одлучили су да дамо негативно мишљење о Споразуму.

Виорел Бадеа - ПДЛ сенатор дијаспора

Председник Комисије дијаспоричних Румуна

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân