Саопштење за штампу (14. децембар, 2011)
Виорел Бадеа: Власти у Србији настављају да крше права тимочких Румуна. Дао сам негативно мишљење у вези Споразума о стабилизацији и придруживању Србије Еворопској Унији, Комисији за Румуне из дијаспоре.
'Подршка Србији од стране Румуније на свом европском путу је последица природне потребе да се подржи европски циљ грађана Србије, обавезујући у исто време суседну државу да спроведе низ мера за националне мањине, укључујући и право на образовање и верских служби на матерњем језику', на шта сам упозорио и за време државе посете којој сам присуствовао 1-2 новембра ове године у Републици Србији.
Данас, 14. децембара, била је расправа у Комисији за Румуне изван Румуније у Сенату, чији сам ја председавајући и уз консултације са члановима румунске заједнице у Србији и уз обавештења од институција које се баве овим питањем закључли смо да ће мишљење о стабилизацији и придруживању Србије у ЕУ бити негативан. То је потпуно нормално док се српске власти искрено не брину за повратак у нормално стање када је реч о третману румунске заједнице у Србији. Било је низ састанака мешовите комисије румунско-српских представника у којима су представници румунске власти тражили српској страни већу флексибилност када је реч о правима наше заједнице у Србији, а која се није осетила.
Штавише, лидери румунске заједнице и даље су предмет истраге полиције и истражне власти у Србији, црква и даље не ужива третман који смо тражили, тако да ниједан од ових услова није испуњен, већина чланова Комисије одлучили су да дамо негативно мишљење о Споразуму.
Виорел Бадеа - ПДЛ сенатор дијаспора
Председник Комисије дијаспоричних Румуна